Sök:

Sökresultat:

2911 Uppsatser om Trygghet. skolmiljö - Sida 1 av 195

Barn och trygghet i förskolan : En studie om förskollÀrares uppfattningar om trygghet hos smÄ barn i stora förskolegrupper.

Barn och trygghet i förskolan ? en studie om förskollÀrares uppfattningar om trygghet hos smÄ barn i stora förskolegrupper.Syftet med undersökningen Àr att beskriva och synliggöra hur förskollÀrare resonerar kring smÄ barn och trygghet i stora barngrupper i förskolan. Det har skett kvalitativa intervjuer med fyra förskollÀrare pÄ tre olika förskolor som alla har haft grupper som överstigit tjugo barn och i Äldrarna ett till fem Är. Resultatet visar att barngruppens storlek har betydelse för de smÄ barnens kÀnsla av trygghet i förskolan och samarbetet med förÀldrarna Àr betydelsefullt nÀr det gÀller barnens trygghet i förskolan.Antal sidor: 28Children and their secureness at preschool ? a study of preschool teachers? opinions about small children?s sense of security in large preschool groups..

Trygghet i samband med vÄrd vid hjÀrtinfarkt

HjÀrtinfarkt Àr en allvarlig sjukdom, ofta förknippad med oro och Ängest. Patienten hamnar i en situation de ej kan kontrollera. Det blir en förlust av trygghet dÀr de mÄste förlita sig pÄ sjukvÄrden. Trygghet Àr en kÀnsla som bygger pÄ en inre och en yttre trygghet. Syftet med studien var att undersöka vad patienterna tycker Àr viktigt för att kÀnna trygghet vid hjÀrtinfarkt.

Trygghet - hur dÄ? Pedagogers syn pÄ trygghet i förskolan

Syftet med arbetet Àr att undersöka hur pedagoger ser pÄ trygghet inom förskolan. Vi vill ta reda pÄ om och i sÄ fall hur deras syn pÄ trygghet pÄverkar deras arbetssÀtt i relation till omsorg och pedagogisk verksamhet. Vi vill ocksÄ undersöka hur pedagogerna ser pÄ förskolans uppdrag i samhÀllet och hur det pÄverkar hur de ser pÄ trygghet i förskolan. Genom kvalitativa intervjuer med fyra pedagoger pÄ tvÄ olika förskolor kan vi se att bÄda förskolorna i sitt arbete med att skapa trygghet anvÀnder sig bÄde av en pedagogisk verksamhet men ocksÄ av omsorg. Det Àr i samspelet mellan de bÄda som tryggheten skapas.

"Trygghet Àr en port till lÀrandet" FörskollÀrares syn pÄ hur trygghet gynnar barns lÀrande

Syftet med studien Àr att undersöka sambandet mellan trygghet och lÀrande utifrÄn förs-kollÀrares perspektiv. En kvalitativ metod anvÀndes i genomförandet av studien. För att fÄ en fördjupad förstÄelse intervjuades Ätta förskollÀrare om deras tankar kring trygghet och lÀrande. Resultatet av detta examensarbete kan sammanfattas vid att förskollÀrarna arbetade dagligen och kontinuerligt med trygghet samt ett hÄllbart arbetssÀtt med medve-tenhet kring trygghet i en stimulerande miljö. FörskollÀrarna ansÄg att barn kÀnner trygg-het nÀr de kan vara sig sjÀlva i förskolan, att de vÄgar anförtro sig till pedagoger samt visa kÀnslor och tycka att det Àr roligt att komma till förskolan.

Trygghet i staden : Finns det samband mellan mÀnniskors upplevda trygghet och polispatrullering?

Kan polisnÀrvaro skapa trygghetskÀnslor hos mÀnniskor? Studien har undersökt förhÄllandet mellan mÀnniskors upplevda trygghet och tre olika typer av polispatrullering i en relativt trygg och relativt otrygg stadsmiljö. För att besvara frÄgestÀllningarna genomfördes en enkÀtundersökning dÀr respondenterna, 112 mÀn och 131 kvinnor (M=30 Är, SD=12.98), fick skatta sin upplevda trygghet utifrÄn bilder med de tre olika typerna av polispatrullering. Resultatet indikerade att alla typer av polisnÀrvaro ingett trygghet i den relativt otrygga stadsmiljön. Polispatrullering till fots frambringade mer trygghetskÀnslor Àn polisbilspatrullering.

Faktorer som bidrar till psykologisk trygghet i team

Tidigare studier har visat att ett teams prestation bland annat pÄverkas av den psykologiska tryggheten i teamet. NÄgra faktorer som i tidigare forskning har visat sig ha samband med psykologisk trygghet Àr ledarens beteende, organisatoriskt stöd, informell maktfördelning och tillit och respekt inom teamet. Denna studie syftade till att utforska vilka faktorer som bidrar till psykologisk trygghet i team. Tio respondenter i tvÄ olika team intervjuades; ett team med en medelhög psykologisk trygghet och ett team med en hög psykologisk trygghet. I analysen jÀmfördes de tvÄ teamen med varandra och resultatet visade bÄde likheter och skillnader mellan teamen.

LÀrarens ansvar att skapa trygghet : En kvalitativ studie om ansvarsförstÄelse och förhÄllningssÀtt

Syftet med denna studie var att undersöka pedagogers uppfattning om trygghet, hur de arbetar för att skapa den samt hur de tolkar sitt ansvar för trygghetsarbetet. Genom en kvalitativ metod, bestÄende av intervjuer med sju verksamma pedagoger, skapades en bild av hur trygghetsarbetet ser ut. Pedagogerna förklarade sin syn pÄ trygghet, och vad som krÀvs för att det ska finnas och fungera. De talade bland annat om vikten av rutiner, gemensamma förhÄllningssÀtt inom lÀrarlaget, förÀldrakontakt samt ett positivt bemötande. NÄgra slutsatser som gÄtt att utlÀsa Àr att samhÀllsförÀndringar pÄverkat bÄde trygghetsarbetets utförande, samt ansvarsförstÄelsen kring den.

Avslappningsövningar: en vÀg till förbÀttrat klassrumsklimat

I denna undersökning har vi studerat hur vÀl avslappningsövningar kan bidra till ett förbÀttrat klassrumsklimat. Eftersom klassrumsklimat kan omfatta mÄnga begrepp har vi begrÀnsat vÄr undersökning till de psykosociala faktorerna trygghet och relationer. Vi genomförde undersökningen i Kiruna kommun, i en elevgrupp om 26 elever i Är 4. Vi kan i vÄr undersökning se en liten förbÀttring av elevernas trygghet. Tidigare forskning visar att trygghet Àr en förutsÀttning för förbÀttrade relationer, som i sin tur leder till ett förbÀttrat klassrumsklimat.

Konstruerad ensprÄkighet i en flersprÄkig skolmilj

Syftet med undersökningen Àr att fÄ kunskap om hur lÀrare i nÄgra olika skolor med flersprÄkiga elever, utformar sin svenskundervisning, samt vilka arbetssÀtt lÀrarna menar att de har för att forma den enskilde elevens sprÄkutveckling. Jag kom fram till att skolornas organisation av Àmnet svenska samt lÀrarnas val av arbetssÀtt konstruerade en ensprÄkig sprÄkmiljö. ModersmÄlsundervisning betonades inte nÀmnvÀrt inom verksamheterna. Den sprÄkliga normen sattes frÀmst av lÀraren dÀr skolsprÄk blev normen, vilket medförde att undervisningen skiljde sig frÄn de flesta av elevernas sprÄkmiljö pÄ fritiden. Att lÀrarna anvÀnde monolog vid interaktion med eleverna förstÀrkte Àven den konstruerade ensprÄkiga sprÄkmiljön.LÀrarnas val av arbetssÀtt utformades frÀmst utifrÄn mÄlen i den nationella kursplanen i svenska som andrasprÄk, och utifrÄn det nationella provet i svenska Är 9.Ett hinder för elevernas sprÄkutveckling i svenskundervisningen, enligt bÄde elever och lÀrare, var avsaknaden av en naturlig, svensk sprÄkmiljö.LÀrarens interaktion med eleverna var en kombination av uppfostran och en uppmuntran till den enskilde elevens sprÄkutveckling..

Skapar gymnasielÀrare trygghet för eleverna i klassrummet? : En studie kring lÀrarens pÄverkan av trygghet i klassrummet

Mitt syfte Àr att visa att kÀnslan av trygghet spelar större roll för undervisningsklimatet i klassrummet Àn disciplin. Vi bombarderas dagligen i media frÄn olika tyckare som har Äsikter om hur skolan skall skötas för att den ska bli bÀttre och hur misskött den Àr nu idag. Det Àr nÀstintill omöjligt att sÄlla i det stora informationsflödet och avgöra vad som Àr relevant för att ge eleverna bÀsta möjliga inlÀrningsklimat i skolan. Kan det vara sÄ att en skola som ger eleverna en kÀnsla av trygghet Àr den som ger bÀsta inlÀrningsklimatet? Genom att besöka nÄgra klassrum, studera hur lektionerna fungerade i verkligheten och sedan intervjua de berörda lÀrarna om deras syn pÄ trygghet i klassrummet, fick jag bekrÀftelse pÄ att sÄ kunde vara fallet.

Att ge trygghet: intervjustudie med distriktssköterskor

Trygghet Àr en viktig faktor i hemsjukvÄrd, dÀr distriktssköterskors förmÄga att ge trygghet betyder mycket för vÄrdens kvalitet. Syftet med denna studie Àr att beskriva distriktssköterskors upplevelser av att ge trygghet till personer i hemsjukvÄrd. Studien Àr baserad pÄ sex intervjuer och analyserades med kvalitativ innehÄllsanalys med latent ansats. Denna analys resulterade i ett tema: Skapa tillit och kunna möta personers behov vilken innefattar fem kategorier: FörvÀntningar pÄ en tillitsfull relation, Vara tillgÀnglig, visa kontinuitet och engagemang, Kompetens att förstÄ personers behov, FörmÄga att möta otrygghet, FörstÄ hemmets betydelse samt dess begrÀnsningar. I resultatet framkom att distriktssköterskor upplevde att trygghet gavs nÀr de bekrÀftade personer i hemsjukvÄrd som individer, var engagerade, frÄgade hur de mÄdde, hade kunskap och var skickliga, gav tillfredstÀllande information samt fick personer att ?kÀnna sig hemma?.

Sjuksköterkans upplevelse av trygghet vid blodprovstagning pÄ barn

Syftet: Studiens syfte var att belysa vad som inverkar pÄ sjuksköterskans upplevelse av trygghet vid blodprovstagning pÄ barn. Metod: Studien har en kvalitativ ansats dÀr data insamlades med hjÀlp av nio intervjuer för att fÄ svar pÄ studiens syfte. Intervjuerna transkriberades i nÀra anslutning till intervjutillfÀllet. Datamaterialet analyserades med hjÀlp av innehÄllsanalys inspirerad av Burnard (1991) dÀr tre kategorier och Ätta subkategorier arbetades fram. Resultat: Studiens resultat visade att sjuksköterskorna upplevde att deras trygghet kunde pÄverkas av olika aspekter i bÄde positiv och negativ riktning. Erfarenheten var en viktig del, dÀribland personliga erfarenheter samt att ta hjÀlp av kollegor och deras erfarenheter. Vidare visade det sig att blodprovstagningssituationen spe-lade stor roll bÄde i vilket blodprovstagningssÀtt som valdes och i blodprovstagningens utgÄng.

Brottsförebyggande stadsplanering : KÀnslan av trygghet i Uppsala

Syftet med den hÀr C-uppsatsen Àr att studera olika syn pÄ kÀnslan av trygghet, och sedan undersöka om olika teorier inom brottsförebyggande stadsplanering(CPTED) tar hÀnsyn till den kÀnslan. Teorierna som anvÀnds Àr Eyes on the street, The broken window theory och defensible space. Det finns Àven 6st olika begrepp inom CPTED som förklaras utförligt I teoridelen. Metoden som anvÀnts Àr kvalitativa intervjuer och en kvalitativ enkÀtundersökning. En intervju gjordes med en representant frÄn Uppsala kommun och fem ytterligare intervjuer med folk i Uppsala.

Trygghet som en faktor för hÀlsa : - en studie i stadsdelen RÄby i VÀsterÄs

Trygghet Àr en subjektiv upplevelse som pÄverkas av mÄnga olika faktorer och pÄverkar mÀnniskors hÀlsa och beteenden. En individs hÀlsa pÄverkas av hela den omgivande miljön och otrygghet kan leda till att omrÄden inte utnyttjas, vilket kan föranleda inaktivitet, isolering och stress. Trygghet pÄverkas negativt av förekomst av brott och positivt av gemenskap, mötesplatser och delaktighet. I Sverige upplever de flesta sitt bostadsomrÄde som tryggt men det Àr vanligare att boende i flerfamiljshus i större stÀder upplever otrygghet. I stadsdelen RÄby i VÀsterÄs finns mycket flerfamiljshus och har ett rykte om att vara otryggt.

Skolan, en Viktig Aspekt till Trygghet : En kvalitativ studie om ensamkommande flyktingbarns upplevelser av trygghet i Sverige

Det kommer ungefÀr 3000-4000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige per Är. MÄnga kommer frÄn Afghanistan och Somalia. De hÀr barnen har ofta upplevt krig och/eller fattigdom. Att som barn komma ensam till ett nytt land med en annan kultur, sprÄk och levnadssÀtt Àr en utmaning och blir för mÄnga en fysisk och psykisk pÄfrestning. Det gör dessa barn till en utsatt grupp i samhÀllet och dÀrför Àr trygghet viktigt för dessa barn.

1 NĂ€sta sida ->